Terug naar overzicht

Architect Ronny: “Mijn klasgenoten haatten technisch tekenen, ik hield ervan”

17 mei 2024
“Tijdens mijn periode op de werf leerde ik het technische aspect van mijn job steeds meer appreciëren. De uitdagingen en obstakels die je daar tegenkomt, bezorgden me de nodige technische inzichten die ik vandaag dagelijks meeneem in het samenstellen van uitvoeringsdossiers.”

Jarenlang dook collega Ronny in het werfverkeer, vandaag excelleert hij vooral tussen de CLVR-muren, met name in het samenstellen van onze uitvoeringsdossiers. Zijn natuurlijke habitat bevindt zich pal tussen zijn collega-architecten, waarmee hij niets liever doet dan expertises en ervaringen uitwisselen. Leer hem meteen beter kennen!

“Ik leerde het technische aspect van de job steeds meer appreciëren”

Al sinds 2012 is Ronny een vaste waarde bij CLVR. Na een lange periode als zaakvoerder van zijn eigen architectenbureau koos hij voor de rol van architect werfopvolging bij ons.

“In het begin miste ik de creativiteit van het ontwerpen wel wat. Ik heb namelijk altijd supergraag getekend. Als kind was ik bijvoorbeeld al verkocht aan technisch tekenen, terwijl de rest van mijn klasgenoten er helemaal niets van moesten weten. Maar ik was evenzeer bezig met striptekenen en het ontwerpen van keukens en huizen op schaal, op millimeterpapier. De architectenvibe zat er dus al duidelijk ergens in (lacht).”

Een aantal jaren geleden sloeg Ronny een nieuwe richting in bij CLVR. “Tijdens mijn periode op de werf leerde ik het technische aspect van mijn job steeds meer appreciëren. De uitdagingen en obstakels die je daar tegenkomt, bezorgden me de nodige technische inzichten die ik vandaag dagelijks meeneem in het samenstellen van uitvoeringsdossiers.”

“Ik leerde omgekeerd denken, vanuit de praktijk richting de theorie. Dat komt vandaag enorm van pas bij het bouwkundig uitwerken van projecten, maar ook bij het opstellen van lastenboeken en meetstaten.”

“Het werd bovendien een extra persoonlijke ambitie om die learnings ook naar onze eigen ontwerpprocessen te vertalen, zodat we met zijn allen de uitdagingen tijdens de uitvoering nog beter het hoofd kunnen bieden. Zeker nu onze projecten almaar groter en complexer worden.”

“Automatiseren om een nog efficiënter team te vormen”

Een andere rol waar Ronny ten volle van geniet bij CLVR is het delen van zijn jarenlange expertise met zijn collega’s. “We werken hier met verschillende generaties en specialisaties samen. Bovendien heeft iedereen zijn eigen manier om met ontwerpdetails om te gaan.”

“Ik heb er mijn missie van gemaakt om die expertises zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Enerzijds door mijn 22 jaar aan architectuurervaring maximaal te delen met de rest, anderzijds door zelf software te ontwikkelen die onze processen blijft optimaliseren. Zo gebruiken we al vele jaren onze eigen software voor werfopvolging en -verslaggeving. Een nieuw idee is om onze workflows als architecten te automatiseren, zodat we nog efficiënter en kwalitatiever te werk kunnen gaan als team.”

“Ik heb er mijn missie van gemaakt om de expertises tussen de verschillende collega's zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen."

Samen successen boeken: check. Maar daar hoeft het niet te stoppen voor Ronny. “Poolen op kantoor tijdens de middag, meermaals per jaar op uitstap gaan met het team,… Ook buiten de pure werkuren hangen we goed aan elkaar. En los daarvan proberen we sowieso met de collega’s regelmatig een van onze projecten te bezoeken. Niets geeft meer voldoening dan met je eigen ogen zien wat er van onze ontwerpen geworden is.”

Welk project is bij Ronny vooral blijven hangen doorheen de jaren? “Dan kies ik voor de renovatie van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Een technisch zeer interessant dossier en bovendien erkend erfgoed. Esthetiek en techniciteit kwamen perfect samen in dit project en dat allemaal binnen een renovatiecontext. Een heel mooie uitdaging.”

Vliegen als die andere grote passie

Vandaag is Ronny begenadigd en gerespecteerd architect bij CLVR, maar hij had ook zomaar piloot kunnen zijn. “Dat was mijn tweede grote kinderdroom, maar zover is het nooit gekomen. Dus heb ik mijn vlieginteresse op een andere manier ingevuld: met drones. Ik heb zelf FPV-drones leren bouwen die ik live kan volgen via een headset met goggles.”

Tot slot zit er ook een muziekarchitect verstopt in Ronny. “Ik speel graag muziek en hou me ook bezig met wat producewerk. Van rock tot techno, het gaat heel breed. Sinds een jaar of twee werk ik regelmatig met een aantal muzikanten samen, maar het is me vooral om het plezier te doen.”

Knap project op zoek naar een knap team?

Bent u op zoek naar een team dat – zoals Ronny het al beaamde – zowel op als naast de werkvloer sterk met elkaar verbonden is en zo voor die extra dynamiek en kwaliteitsinjectie zorgt tijdens ieder nieuw project? Leer ons dan zeker beter kennen.

Vertel ons alles over uw toekomstige projectideeën en wij zetten de geknipte personen tegenover u. Neem contact met ons op en bekijk intussen onze realisaties.