Project in de kijker: innovatief bedrijfsgebouw voor Clayton of Belgium
Bij de Belgische tak van de multinational Clayton – dat innovatieve stoomoplossingen produceert – was er nood aan een nieuw bedrijfsgebouw met productieruimte en kantoren. Onze knappe koppen bedachten een innovatief concept voor deze nieuwbouw. Het management van Clayton of Belgium was meteen mee.
Nieuwbouw op de bestaande site
De infrastructuur van het vorige gebouw was sterk verouderd en had nood aan vernieuwing. Parallel met deze vernieuwing werd ook het productieproces geoptimaliseerd. Er werd gekozen voor een nieuwbouw die een betere flow van de productie mogelijk maakt én die het innovatieve imago van het bedrijf uitstraalt.
Onze uitdaging? Een ontwerp creëren dat rekening houdt met de continuïteit van de productie en dat met slimme concepten de footprint van het bedrijf verkleint. Zo realiseren we de nieuwbouw op de nog beschikbare ruimte op de site.
De hoogte in
Het bouwprogramma leek op het eerste gezicht standaard: productieruimte, magazijn met ruimte voor leveringen, kantoren en ondersteunende functies. Toch kwam er een extra specifieke factor bij. Clayton had nood aan een lange, smalle ruimte – van zo’n 60 meter – om aan elkaar gelaste buizen tijdelijk op te slaan. Maar gezien de afmeting van het perceel en de beperkte ruimte was dat niet evident. Er kan namelijk pas ruimte vrijgemaakt worden door bestaande gebouwen te slopen nadat het nieuwe bedrijfsgebouw in gebruik is.
Daar maken we met CLVR het verschil: door onze analyse van het bestaande productieproces en de ruimtelijke vertaling ervan kwamen we tot inzicht dat niet alle zones dezelfde vrije hoogte moesten hebben. Dat én het feit dat vrijwel de volledige productieruimte bediend moet worden door bovenloopkranen (rolbruggen) bracht ons op het idee om een deel van het productieproces op twee niveaus te voorzien. Hierbij situeren precies die delen zich boven elkaar waar er verticaal efficiëntiewinst kon worden geboekt. Dit concept verkleinde de footprint van de nieuwbouw waardoor we die in één fase konden realiseren op de nog beschikbare ruimte op de site.
Aanpasbaar kantoor
De nieuwe kantoren richten zich naar de drukke Rijksweg. Vanuit het gebouw is er een wijds zicht op de omgeving én het representatieve kantoorgedeelte is ook goed zichtbaar vanaf de drukke weg. Doordat we de functies over 3 bouwlagen spreiden, wordt de footprint verder verkleind en gebruiken we de beschikbare ruimte optimaal in de 3 dimensies. Elke bouwlaag is constructief één grote open ruimte die modulair in te delen is dankzij niet-dragende wanden. Deze flexibiliteit draagt bij aan de duurzaamheid van het kantoorgedeelte op middellange en lange termijn.
De grote raampartijen bieden visuele rust doordat het drukke verkeer op de Rijksweg in Bornem door het brede gezichtsveld minder afleiding en prikkels veroorzaakt. Dit ten opzichte van de situatie dat de continue verkeersbewegingen gefragmenteerd worden ervaren via aparte en smallere ramen.
Winnaar van 3 ontwerpen
Clayton of Belgium vroeg aan 3 architectenbureaus om een voorontwerp te creëren. Met de duidelijke richtlijn dat dit verder moest gaan dan puur een ontwerp van een nieuw bedrijfsgebouw. Er moest ook meegedacht worden over de flow van hun productie.
We zijn erg trots dat CLVR als winnaar uit de bus kwam. Zowel de General Manager van de Belgische tak van Clayton als de Amerikaanse CEO waren meteen mee met ons knappe concept en ontwerp.
Ook op zoek naar een innovatief bedrijfsgebouw?
De knappe koppen van CLVR weten dat een gebouw perfect moet aansluiten op uw activiteiten en DNA. Wij maken niet alleen een straf ontwerp, maar nemen ook de lead voor een vlot verloop gedurende het hele traject van plan tot oplevering. Steeds met respect voor uw timing en budget. Contacteer ons voor meer info.