Terug naar overzicht

Nieuw leven met knipoog naar het verleden voor De Heischuur

21 maart 2024

De Heischuur is een begrip in Oud-Turnhout en dat sinds de jaren 80. Het gemeenschapscentrum is al decennialang een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Alleen heeft de tand des tijds er stevig op ingehakt. Een opwaardering drong zich dus op. Het CLVR-team stak de koppen bij elkaar en legde mee de basis voor een beloftevolle toekomst vol nieuwe, mooie verhalen.

Met dank aan COR

Knap werk gaat vlot over de tongen. Dat bewees de manier waarop dit project in de begaafde handen van ons architectenteam terechtkwam.

Het gemeentebestuur van Oud-Turnhout bleek namelijk als een blok gevallen te zijn voor een van onze voorbije realisaties: de nieuwbouw van het socio-cultureel ontmoetingscentrum COR in Beringen. Ook daar was de tijd rijp voor een moderne variant op de oude gemeentelijke gebouwen. De jurybeslissing rond de toekenning van project De Heischuur bevestigde ons goede voorgevoel.

Tabula rasa, met één uitzondering

Voor de wedergeboorte van De Heischuur dienden we de volledige inplanting van de site opnieuw in te vullen.

De voornaamste uitdaging binnen dit project was om de nieuwe gebouwen in te bedden in een veilige omgeving. Zo lag het oude gebouw pal op de hoek van twee drukke straten, met als buffer niets meer dan een smalle stoep. Een situatie die in het verleden al meerdere onveilige situaties veroorzaakte.

Daarnaast draaide het nieuwe ontwerp rond de volgende cruciale vragen:

  • Hoe bewaken we de identiteit van de voormalige Heischuur en garanderen we tegelijkertijd architecturale vernieuwing binnen een uniek concept?
  • Hoe stemmen we de verschillende bezoekersstromen (buurtbewoners, toeleveranciers, groendienstmedewerkers, …) maximaal op elkaar af zonder elkaar te hinderen?
  • Hoe werken we de nieuwe architectuur in het grillige perceel in?
  • Hoe zorgen we voor een optimale toegankelijkheid?
  • Hoe garanderen we voldoende parkeerplaatsen?

Tot slot kregen we nog één duidelijke wens mee vanuit het gemeentebestuur. Alles mocht wijken, behalve één kunstwerk dat al jarenlang mee de site kleurde. In het nieuwe ontwerp kreeg de creatie dan ook een prominente plaats toegewezen door Jens, de verantwoordelijke CLVR-architect.

Architecturale speelsheid ingebed in het groen

Het ontwerp van De Heischuur 2.0 verzoent een verruimde benutbare zone met het volledige behoud van de voormalige gebouwoppervlaktes. Daarin hebben we onder meer de volgende ruimtes ondergebracht:

  • Grote polyvalente zaal
  • Kleine polyvalente zaal
  • Keukenruimte
  • Ontvangstruimte
  • Crealokalen
  • Aparte lokalen voor de gemeentelijke groendienst

Om de veelzijdige invulling van het nieuwe ontmoetingscentrum architecturaal in de verf te zetten, werkten we met springende dakvormen die ook in het interieur voor een speelse beleving zorgen.

De andere grote blikvanger is de galerij die het parkeergebied met het inkomgedeelte van De Heischuur verbindt. De doorlopende lichtstraat in het dak creëert een enorm ruimtegevoel en zorgt voor natuurlijke lichtinval. In combinatie met de doorgetrokken buitenverharding in de ontvangstzone vervaagt de grens tussen binnen en buiten op natuurlijke wijze. Clevere ingrepen die van deze passage meteen ook een functionele tentoonstellingsruimte maken voor de gebruikers van de aanpalende crealokalen.

Het nieuwe ontmoetingscentrum is bovendien omgeven door aantrekkelijke groenzones die als natuurlijke buffer functioneren tussen de site en om het omliggende verkeer. Auto- en voetgangersstromen worden maximaal van elkaar gescheiden, onder meer dankzij een doordacht geïmplementeerde kiss & ride-zone.

Respect voor het verleden

Het volledig project wordt opgetrokken in cross-laminated timber (CLT). Een toepassing die niet alleen structureel (grotere overspanningen, akoestische meerwaarde, …) maar ook visueel bijkomende mogelijkheden biedt. We houden de houten balken bewust in het zicht om het warme en circulaire karakter van het gebouw te onderstrepen.

Ook aan de andere zijde van de gevel speelt hout een voorname rol. In combinatie met de witte gevelsteen – een duidelijke knipoog naar de voormalige Heischuur – straalt het nieuwe ontwerp tegelijkertijd vernieuwing én respect voor het verleden uit. De strakke springende ledlijnen in de voorgevel, tot slot, trekken het frisse, dynamische karakter van De Heischuur ook na zonsondergang gewoon door. Zo hebben de inwoners van Oud-Turnhout voortaan een ontmoetingscentrum dat dag en nacht klasse en plezier uitstraalt.

Welk icoon in uw gemeente wilt u nieuw leven inblazen?

Welke gebouwen in uw gemeente mag u terecht een collectieve schat noemen, maar hebben dringend nood aan een moderne invulling, zowel op vlak van esthetiek, duurzaamheid als functionaliteit?

Bij CLVR zetten we in op een doordacht ontwerp dat de uitdagingen van vandaag, morgen én overmorgen trotseert, zonder dat de unieke achterliggende geschiedenis van het gebouw verloren gaat.

Vertel ons in welk verhaal u ons wenst mee te trekken en wij zetten hier met veel plezier onze ideeën tegenover. Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak!