Terug naar overzicht

Een duurzaam bedrijfsgebouw begint met een CLVR ontwerp

30 november 2023
duurzaam bedrijfsgebouw Essec Tessenderlo

Vandaag de dag is een duurzame bouwfocus niet langer een optie, maar een noodzaak. En dat om meerdere redenen. In deze blog delen we onze 5 essentiële tips bij het ontwerpen van een duurzaam bedrijfsgebouw, gefundeerd op onze expertise in het begeleiden van talrijke believers van deze toekomstgerichte aanpak.

Waarom kiezen voor een duurzaam bedrijfsgebouw?

Kiezen voor een duurzame werkomgeving is op verschillende vlakken een slimme zet:

  • U creëert een aangenamere en comfortabelere werkomgeving voor uw medewerkers
  • U versterkt de uitstraling en het imago van uw bedrijf
  • U zorgt ervoor dat u helemaal conform de almaar strengere eisen (energie, veiligheid, binnenklimaat…) blijft
  • U optimaliseert uw interne processen op de korte en lange termijn
  • Uw gebouw behoudt zijn waarde over de jaren heen

Deze doelen vertalen we bij CLVR in een vijfvoudige aanpak. Onze sleutel tot succes richting ieder duurzaam bedrijfsontwerp.

1. Flexibiliteit als basis van duurzaamheid

Een duurzaam bedrijfsgebouw begint met een flexibele constructie. Het gebruik van eenvoudige structuren in beton, staal of hout maakt het mogelijk om ruimtes gemakkelijk aan te passen aan toekomstige behoeften. De meeste tussenwanden hebben namelijk geen dragende functie en dus houdt u in de toekomst alle opties open. Idem voor toekomstige (nieuwe) gebruikers van het gebouw.

2. Aandacht voor de werknemer van vandaag én morgen

Het welzijn en de productiviteit van werknemers zijn cruciaal binnen een vlot functionerend bedrijf. Een breed aanbod in type werkruimtes met oog voor verschillende activiteiten speelt hierin een belangrijke rol. Denk aan rustige zones voor geconcentreerd werk, maar ook aan ruimtes die uitnodigen tot samenwerking en creatieve brainstormsessies. Uiteraard telkens voorzien van voldoende daglicht en ventilatie.

3. Minder afwerking, meer puurheid

Bij CLVR geloven we dat schoonheid ook in eenvoud kan schuilen. Door afwerkingsmaterialen te minimaliseren en ruwbouwelementen zichtbaar te laten, ligt de focus op functionaliteit en puurheid. Bovendien houdt u extra bouwbudget vrij en verkort u de uitvoeringstermijn. Voorbeelden hiervan zijn zichtbeton, zichtbare technieken, verhoogde vloeren…

4. Circulaire prefabricatie: efficiënt en milieubewust

Prefabricatie of off-site productie speelt een belangrijke rol in duurzame bouw. Door bouwelementen vooraf in een gecontroleerde omgeving te vervaardigen, wordt de bouwtijd verkort en blijft een maximale kwaliteit verzekerd. Bovendien maakt prefabricatie het demonteren en hergebruiken van materialen eenvoudiger, wat perfect aansluit bij het principe van circulaire economie.

5. Onderhoudsvriendelijkheid: mindset voor de lange termijn

Een duurzaam bedrijfsgebouw is tot slot ook een onderhoudsvriendelijk gebouw. Door slimme materiaalkeuzes, onderhoudsarme technieken en een goed doordacht ontwerp te combineren, verlengt u de levensduur van het gebouw. Dit resulteert in een lagere ecologische voetafdruk en een hogere waarde op lange termijn.

Meer tips en voorbeelden uit de praktijk? Download onze whitepaper

Bij CLVR streven we ernaar om bedrijfsgebouwen te ontwerpen die niet alleen in het heden functioneel en esthetisch zijn, maar ook in de toekomst hun waarde en uitstraling behouden.

Door deze principes op een doordachte manier toe te passen met voortdurend respect voor het verhaal van de bouwheer, helpen we bedrijven bij het realiseren van gebouwen die duurzaam, flexibel en klaar zijn voor de toekomst.

Download onze gratis whitepaper voor nog meer concrete CLVR-tips en voorbeelden uit de praktijk. Wenst u hierna over te gaan tot een kennismakend gesprek? Contacteer ons voor een afspraak en we zetten alles meteen voor u in gang.