Thuismatch voor CLVR: “Het nieuwe gemeenschapscentrum is mag-ni-fiek”
Het gebeurt niet heel vaak dat we bij CLVR architecten aan zet zijn voor een project in onze eigen gemeente Lummen. We waren dan ook ontzettend vereerd dat we aan de slag mochten met de vervangingsnieuwbouw van GCOC Oosterhof. Een verzamelplaats voor jong en oud, professioneel en cultureel, maar vooral een herkenningspunt voor iedere Lummenaar. Dirk Snyers, schepen in Lummen, volgde het ontwerproces van dichtbij mee en blikt terug op een mooie samenwerking.
“Nood aan een moderne meetinginfrastructuur”
Schepen Dirk Snyers kent het GCOC Oosterhof als zijn broekzak. Een plek vol geschiedenis, maar intussen helaas hopeloos verouderd. In die mate dat de aanwezige diensten, zoals het Huis van het Kind, het lokaal dienstencentrum en het jeugdhuis niet meer voldeden aan de moderne comforteisen.”
“Bovendien misten we al langer een site met moderne vergaderplekken, zowel voor onze verenigingen als voor externe partijen. De nieuwbouwplannen voor het GCOC moesten hier definitief komaf mee maken.”
“Duurzaamheid en kostenbesparing op de eerste plaats”
Het was CLVR architecten dat het project finaal kreeg toegewezen. Wij zetten ons al snel aan tafel met een delegatie van het Lummense gemeentebestuur.
Dirk Snyers: “We merkten meteen dat CLVR kort op de bal speelde. Zij gingen resoluut met ons eisenpakket aan de slag: een duurzaam geheel van gebouwen met focus op de automatisering van deuren, verlichting, noem maar op. Op deze manier kunnen we de kosten op lange termijn drukken en genieten van een moderne en energie-efficiënte infrastructuur. En even belangrijk: de verenigingen, diensten en andere bezoekers moeten tijdens de hele duur van de werken gebruik kunnen maken van de ‘oude’ gebouwen.”
“Hierop werkten ze hun ontwerp uit: een project dat uiteindelijk niet één, maar twee fasen zou omvatten. Want ook de muziekacademie zou uit het centrum verhuizen richting de site van het Oosterhof.”
“Bezoekjes heen en weer”
De nabijheid tussen bouwheer en architect binnen dit project bleek al snel een zegen. “Net zoals de architecten van CLVR altijd welkom waren – en zijn – bij ons, mochten ook wij geregeld binnenspringen bij hen. Dat zorgde voor een extra open en directe communicatie die de samenwerking ongetwijfeld extra ten goede kwam.”
“Het resultaat was dat CLVR inhoudelijk steeds sterk met ons meedacht. Op budgettair vlak stelden ze bijvoorbeeld voor om niet zomaar overal automatische deuren te integreren en presenteerden ze ons proactief betaalbaardere verlichtingsarmaturen, zonder dat deze aan uitstraling hoefden in te boeten.”
“Dat bewees voor ons eens te meer dat ze een bureau zijn dat niet zomaar uitgaat van het esthetische verhaal. Al mogen we ook op dat vlak supertevreden zijn. Ook al primeerde voor mij als schepen persoonlijk de binnenkant, de nieuwe gebouwen zijn werkelijk mag-ni-fiek ontworpen met mooie, afgeronde vormen en veel aandacht voor een groene en verkeersveilige omgeving.”
“De reacties vanuit de gemeente zijn tot nog toe dan ook lovend. Net als de inwoners kijken wij als gemeentebestuur enorm uit naar de start van de werken. Eind dit jaar hopen we te beginnen met de eerste afbraakwerken.”
Welke gemeentelijke parel wenst u opnieuw te doen schitteren?
Steden en gemeenten evolueren net als de bewoners en hun noden. Het is dus ook maar logisch dat het bijhorende gebouwenpark niet blijft stilstaan in de tijd.
Heeft u als gemeente plannen om een van uw iconische gebouwen nieuw leven in te blazen? Weet dat u bij CLVR terechtkomt bij een groep van ervaren meedenkers met een knap kritisch oog, maar vooral een open en respectvolle manier van samenwerken.
Klaar om ideeën uit de wisselen? Contacteer ons voor een eerste vrijblijvend gesprek. In tussentijd nodigen we u uit om al eens een kijkje te nemen naar een aantal ontwerpen die we reeds succesvol voor overheden realiseerden.