Project in de kijker: uitdagende vernieuwing voor GCOC Oosterhof
De gemeente Lummen schreef vorig jaar een architectuurwedstrijd uit om een deel van het GCOC Oosterhof te vernieuwen. CLVR kwam als winnaar uit de bus, omwille van een doordacht concept zonder de specifieke voorschriften uit het oog te verliezen. Lees hieronder hoe we dat deden.
Uitdaging 1: een nieuw gebouwdeel realiseren terwijl het oude in gebruik blijft
In Gemeentelijk Cultuur- en Ontmoetingscentrum Oosterhof kunnen bezoekers dagelijks terecht voor allerhande soorten activiteiten. Deze variëren sterk, gaande van eetdagen tot optredens, vergaderingen, samenkomen in het jeugdhuis of workshops. Een groot deel van het gebouw is sterk verouderd. Daarom schreef de gemeente Lummen een architectuurwedstrijd uit met als belangrijke voorwaarde dat de bestaande polyvalente ruimtes in gebruik moesten blijven tijdens de werken.
Onze knappe koppen bedachten hier een slimme oplossing voor: we kozen ervoor om de nieuwbouw voor de bestaande vleugel in te planten. Daardoor kan het huidige gebouw in gebruik blijven én is het nieuwe deel beter zichtbaar van op straat. De parkeerplaatsen op de locatie van de nieuwbouw worden verplaatst naar de achterzijde van het gebouw en ingericht als groene overloopparking. Deze zal enkel gebruikt worden wanneer de parking vooraan volzet is.
Uitdaging 2: het jeugdhuis
Het meest uitdagende aspect van het project was het positioneren van het jeugdhuis. Er waren namelijk verschillende randvoorwaarden:
- De Lummense jeugd een unieke eigen stek geven
- Meer sociale controle
- Minder geluidsoverlast voor de omwonenden.
Het resultaat is een apart volume aan de voorzijde van het bestaande hoofdgebouw, gecombineerd met een grote fietsenstalling die er nu niet is op de site.
Hiermee onderscheidden we ons van de andere inschrijvers, die het jeugdhuis eerder achteraan op de site positioneerden.
Uitdaging 3: Studio MuDanZa
Studio MuDanZa, de plaatselijke muziek-, dans- en zangacademie bevindt zich momenteel in het centrum van de gemeente. Het gebouw werd echter recent verkocht, waardoor de gemeente op zoek moest gaan naar een nieuwe locatie. Conclusie? De nieuwe studio wordt geïntegreerd op de site van het Oosterhof, waardoor onze opdracht uitgebreid werd nadat het voorontwerp voor de vervangingsbouw al klaar was. De meest logische keuze was om het nieuwe Studio MuDanZa op de plaats van het oorspronkelijke gebouwdeel op te trekken. Zodra de nieuwbouw van GCOC Oosterhof klaar is, breken we het verouderde gedeelte af. Het nieuwe Studio MuDanZa zal onder andere een grote danszaal bevatten, die ook door de plaatselijke harmonie gebruikt kan worden om te repeteren. Daarnaast bevat de studio een aantal klaslokalen en een multifunctionele inkomzone voor het geven van voordrachten of kleine optredens.
De studio geeft, net zoals de polyvalente ruimtes van het Oosterhof, uit op een groene binnentuin met terras. Ideaal wanneer de leerlingen buiten pauze willen nemen.
Doordachte, duurzame indeling van het gebouw
Voor het nieuwe GCOC Oosterhof bedachten we een logische indeling die meegroeit met de tijd. Aan de voorzijde krijgt het lokaal dienstencentrum een prominente rol met een beglaasde gevel en een zongericht terras. Dankzij de mooi geïntegreerde luifel wordt het er gelukkig nooit te warm. Aan de achterzijde vinden we 3 polyvalente ruimtes terug die in directe verbinding staan met een groene binnentuin. Centraal tussen deze ruimtes en het lokaal dienstencentrum bevindt zich een functioneel volume met onder andere een opwarmkeuken, verschillende bergruimtes en toiletten.
Op de eerste verdieping zijn onder andere het Huis van het Kind, verschillende kantoorruimtes voor de gemeentelijke diensten en 2 vergaderzalen gepositioneerd. De doorlooplift zorgt ervoor dat ouders met een kinderwagen of bezoekers met een rolstoel eenvoudig naar boven kunnen. Ze stappen op het gelijkvloers in de lift en stappen zonder achteruit te moeten wandelen uit op de verdieping.
Bij CLVR zetten we ook sterk in op duurzaamheid. Dat is in dit project niet anders. We beperkten het aantal afwerkingsmaterialen en creëerden een zo eenvoudig mogelijke constructie. Er zijn bijvoorbeeld maar 2 belangrijke dragende muren. De overige wanden worden uitgevoerd in gipskarton, waardoor het gebouw in de toekomst eenvoudig kan worden aangepast.
Zijn er in uw project ook uitdagende ontwerpparameters zoals bij GCOC Oosterhof?
Dan maakt u een goede keuze om met CLVR in zee te gaan. We kregen alleen maar lovende reacties op dit project en kijken er dan ook naar uit om in 2024 van start te gaan met de werken.
Bent u ook van plan om een doordachte vernieuwing van uw gebouw door te voeren? Onze knappe koppen denken graag met u mee en zorgen steeds voor een duurzaam concept met een knappe architecturale uitstraling. Neem contact met ons op en we bekijken het graag samen met u.