Terug naar overzicht

‘t Kraanhof Tessenderlo: van speeltuin naar kleurrijke ontmoetingsplaats voor jong en oud

31 januari 2024

In Tessenderlo hebben de inwoners en plaatselijke organisaties er een troef van formaat bij. Het team van CLVR kreeg het vertrouwen van het gemeentebestuur om de voormalige speeltuin ’t Kraanhof en het bijhorende verouderde polyvalente gebouw een volledig nieuwe invulling te geven. Het resultaat is een opmerkelijke transformatie: een geslaagde symbiose van functionaliteit en esthetiek, doordacht ingebed in het omringende sociale gebeuren.

Wanneer integratie en multifunctionaliteit elkaar ontmoeten

De uitdaging binnen dit project was tweeledig:

  • De herinrichting van de bestaande speeltuin ’t Kraanhof
  • De creatie van een nieuw polyvalent gebouw ter vervanging van het oude gebouw

De gemeente Tessenderlo had vooraf een duidelijke visie. Het nieuwe speelpark en polyvalente gebouw dienden zo multifunctioneel mogelijk ingevuld te worden én aanpalende diensten en activiteiten te betrekken, zoals het nabijgelegen kinderdagverblijf.

Het was aan het CLVR-team om deze invulling naar een hoger niveau te tillen. Dankzij een intensieve dialoog en samenwerking met diverse lokale diensten en onze vertrouwde, structurele partners realiseerden we een ontwerp dat naadloos aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.

Avontuurlijk landschapsspeelpark

Het oude speelpark transformeerden we tot een modern landschapsspeelpark, waar natuur en speelsheid hand in hand gaan. Avontuurlijke fiets- en wandelpaden banen zich een weg door het park richting de omringende straten. Een ondiepe wadi geflankeerd door houten elementen en nieuwe grasheuvels met gerecupereerde aarde creëren een duurzame, dynamische en uitnodigende buitenruimte.

Polyvalent gebouw als gezicht van het park

Het gloednieuwe gebouw – dat uit twee bouwlagen bestaat – dienden we te ontwerpen met het oog op een breed multifunctioneel gebruik. Met een grote polyvalente ruimte als centrale spil en daarrond lokalen voor muzieklessen en voor de tekenlessen van de lokale kleuteracademie. Ook een opwarmkeuken en het sanitair moesten polyvalent ingezet kunnen worden, onder meer voor de speelpleinwerking tijdens de zomer.

De creatieve speelse toetsen uit het speelpark lieten we onder meer terugkeren in:

  • Een overdekte speelruimte die ook als toegangspoort tot het park fungeert
  • Een houten uitkragende verdiepingsschijf
  • De kleurrijke gevelbekleding
  • Een avontuurlijke betonnen trappenpartij tussen de twee verdiepingen, voorzien van enkele houten zitbankelementen
  • Een gezellig buitenterras
  • Een grote buitenberging voor het nabijgelegen mobiliteitspark, slim geïntegreerd onder de trappenpartij

Clever doordenken als meerwaarde

Een multifunctioneel gebouw ontwerpen dat door veel verschillende – en soms gelijktijdige – groepen gebruikt wordt, benodigt veel creatief denkwerk vooraf. Ook op vlak van budgetcontrole. Door te kiezen voor een slim en doordacht concept, konden we aan de hand van relatief eenvoudige ingrepen maximaal tegemoetkomen aan de wensen en verwachtingen van de opdrachtgever.

Een mooi voorbeeld daarvan is het flexibel gebruik van verschillende gebouwdelen (zie boven), maar bijvoorbeeld ook het multifunctioneel inzetten van de parking van het nabijgelegen kinderdagverblijf. Door het gebouw slim mee te betrekken in het inplantingsplan, kan de parking voortaan ook buiten de piekuren door verschillende partijen benut worden.

Een nieuwe, levendige ontmoetingsplaats

Sinds de heropening van de site ontving dit project een golf van positieve reacties. ’t Kraanhof is vandaag dan ook een moderne en bruisende ontmoetingsplaats voor de gemeenschap, die voortdurend in beweging blijft. De opstart van een succesvolle buitenzomerbar is maar een van de mooie toonvoorbeelden van de hernieuwde sociale interactie op deze locatie.

Ons visitekaartje? Onze betrokkenheid!

Dankzij onze creatieve, flexibele aanpak en meerdere overlegmomenten met alle betrokken partijen wisten we dit project niet alleen binnen te halen, maar ook te vertalen naar een breed gedragen succesverhaal binnen de gemeenschap van Tessenderlo.

Wenst u ook te ervaren hoe wij maximaal met u meedenken en uw omgeving of gebouw(en) helemaal heruitvinden? Bij CLVR ontvangen we u graag voor een verkennend gesprek. Neem contact met ons op en wij doen de rest!