Projectarchitect Dorien: “Iets wat je zelf hebt ontworpen tot z’n recht zien komen, geeft enorme voldoening”
Dorien is sinds 2019 projectarchitect bij CLVR. Wat dat precies inhoudt, hoe ze hier terechtkwam en wat haar grootste uitdagingen zijn? Dat vertelt deze knappe kop u graag zelf.
Van schaallat tot schoolvrienden
Vanwaar Dorien haar interesse in architectuur komt? “In het 2de middelbaar kregen we tijdens het vak Technologische Opvoeding een opdracht met millimeterpapier en een schaallat. Ik was daar enorm door geïntrigeerd. Dat wekte onder andere aan het einde van mijn schooltijd de interesse om te kiezen voor Architectuur als opleiding. Toen ik in de opleiding zat, viel alles in de plooi. Ik zou het zo opnieuw doen! Vooral de praktijkgerichte vakken spraken me aan.”
“Daar heb ik Marijn en Kevin – de 2 huidige medebestuurders van CLVR – leren kennen”, vertelt Dorien. “En zo ben ik bijna 3,5 jaar geleden hier terechtgekomen.”
Elke dag bijleren als projectarchitect
Wat haar job als projectarchitect inhoudt? “Wel, je doorloopt het volledige traject vanaf de begingesprekken tot de oplevering. Je zorgt voor de allereerste voorontwerpen, de bouwaanvraag, de uitvoering en vervolgens de opvolging van de werf. Als single point of contact heb je kennis over het volledige project.”
“Het interessante hieraan is dat je je eigen ziel en creativiteit kwijt kan”, zegt Dorien. “Zo zie ik het project ook groeien. Iets wat je zelf hebt ontworpen tot z’n recht zien komen, geeft enorme voldoening. Elk project is anders waardoor je regelmatig bij elke fase wel iets nieuws leert. Daarnaast maken de continue wijzigingen in voorschriften en regelgeving dat ons beroep een beroep is waar je dagdagelijks uit blijft leren.”
Evenwicht vinden
De grootste uitdaging voor Dorien is om een evenwicht te vinden tussen verschillende aspecten. “Als architect heb je bepaalde wensen, wil je betekenisvolle ruimtes creëren en je architecturale stempel drukken via esthetiek. Deze wensen moet je vertalen in de wensen van de bouwheer waarbij je ook rekening moet houden met regelgeving, zowel op federaal als stedelijk niveau en alles daartussen. Daarbij komt ook nog het financiële aspect. Budgetbeperkingen kunnen opdringen om bepaalde materialen te gebruiken of bepaalde ontwerpelementen op te nemen of net niet.”
“Als laatste wil je ook het maatschappelijke ethische aspect niet uit het oog verliezen waarbij je als architect ook verantwoordelijk bent voor de impact op het milieu en de gemeenschap. Al deze randvoorwaarden kunnen je beperken als architect, maar zorgen er ook voor je er creatief mee omspringt.”
“Het is een hele uitdaging om een evenwicht te vinden tussen deze en je eigen wensen. Het geeft dan ook enorm veel voldoening als je er samen uitgeraakt, vooral wanneer iedereen tevreden is en je zelf ook 100% achter een project kan staan.”
Iedereen op dezelfde golflengte
Naast het feit dat ze haar job graag doet, vindt Dorien het ook heel fijn om bij CLVR te werken. “CLVR is geen familiebedrijf, maar er heerst wel een familiale sfeer. Iedereen is bereid om elkaar te helpen en zit zowat op dezelfde golflengte, zowel op vlak van architectuur als op vlak van ontspanning. Een goede reden om graag naar kantoor te komen.”
Wilt u graag de expertise van Dorien of een van onze andere knappe koppen inroepen? Neem zeker contact met ons op. Tot binnenkort!