Terug naar overzicht

Project in de kijker: gloednieuw schoolgebouw en unieke sporthal voor GBS De Leerplaneet

07 maart 2023
schoolgebouw Onze visie is dat het gebouw duidelijk naar voren moet komen en toegankelijk is voor alle bezoekers. Toepassingen in de praktijk hiervan zijn een prominente inkom, een vlotte bereikbaarheid, zichtbaarheid vanaf de straatkant…

Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet in Zolder was toe aan een nieuw schoolgebouw voor hun kleuter- en lager onderwijs. Wij zorgden voor een flexibel ontwerp én een nieuwe, multi-inzetbare sporthal met een zeer unieke feature. Kijk mee!

Multifunctioneel schoolgebouw

Het nieuwe gebouw van GBS De Leerplaneet moest niet alleen dienstdoen als school, maar ook gebruikt kunnen worden voor naschoolse activiteiten zoals de Academie voor Beeldende Kunsten. Daarom introduceerden we een handig badgesysteem. Bepaalde personen krijgen met hun badge ook na de schooluren toegang tot het gebouw. In de opbouw van de school hielden we rekening met het feit dat de lokalen die multifunctioneel gebruikt moeten worden ook makkelijk bereikbaar zijn voor externen. De personen die naschoolse toegang hebben, hebben namelijk enkel toegang tot die bepaalde lokalen.

In het gebouw zelf hebben we mobiele wanden voorzien. Die wanden kunnen leerkrachten openen of sluiten indien nodig. De feedback hierop was alvast positief: leerkrachten vinden deze vorm van muren enorm handig wanneer ze klassen moeten samennemen of net opsplitsen.

Multi-inzetbare sporthal met CLT

Naast het schoolgebouw ontwierpen we ook een gloednieuwe, innovatieve sporthal. Deze hal dient niet alleen voor de scholen, maar ook voor de sportverenigingen van Zolder. Hier zijn 2 zeer unieke elementen aan:

CLT
Als materiaal voor de sporthal gebruiken we CLT (Cross Laminated Timber). We kozen voor deze alternatieve massieve bouwwijze in hout omwille van de duurzaamheid van het materiaal én omwille van de snelheid. CLT is een afgewerkt product waar grote overspanningen mee gemaakt kunnen worden. Er hoeft dus geen muur gemetst te worden of beton gestort.

Het CLT is ook duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van het gebouw, wat de sporthal een warm karakter geeft.

Ledverlichting op de vloer
Een primeur in België: CLVR ontwierp de eerste digitale sportzaal in ons land. Met een innovatieve techniek zijn ledstrips ingewerkt in de sportvloer waardoor er een raster van lijnen verschijnt. De leerkrachten bedienen de ledlijnen via een tablet in vier richtingen. Zo bepalen ze welke sport of welk spel de leerlingen moeten uitvoeren en hangen ze niet vast aan de basislijnen van bijvoorbeeld basket en minivoetbal. Een groot voordeel voor de school om spelenderwijs kinderen te laten leren.

Met deze innovatieve techniek haalden we zelfs de nationale pers.

Kleuters wandelen eenvoudig naar hun klas

Omdat het schoolgebouw in een park ligt, wilden we de footprint zo klein mogelijk houden en zo weinig mogelijk oppervlakte innemen. Daarom kozen we om de kleuterschool op het 2de niveau te voorzien. Naast dit deel van het gebouw ligt een helling, en dat zagen we bij CLVR als een mooie opportuniteit: we legden hier een pad aan zodat de kleuters op een makkelijke manier via de helling naar hun klasje wandelen. Zo hoeven ze dus geen trap te nemen.

Op het 2de niveau bevindt zich ook een groot terras. Hierdoor kunnen de kleuterleidsters zorgeloos de ramen openzetten van de klas en kunnen de kleuters buitenspelen in een brede, inspirerende zone die ingericht is met allerlei kleuren en objecten.

Van moeras naar school in een park

GBS De Leerplaneet bevond zich in een moerasgebied. Het gebouw was sterk verouderd, maar de grond was niet geschikt om een nieuw gebouw op te zetten. Daarom ging de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie. De site van het Woutershof was daarvoor uiterst geschikt. Hier was immers ruimte vrijgekomen aangezien CC MUZE – eveneens een CLVR-project – verhuisd is naar de Mijnsite in Zolder.

Het unieke element aan een school bouwen op deze plek? Het gebouw zit geïntegreerd in het park. De speelplaats werd groen aangelegd en visueel doorgetrokken met de rest van het park rond het Woutershof. Er is dus geen betonnen muur rondom de speelplaats. We kozen hier voluit voor groen en legden zelfs kleine wandelbruggen aan – die toegankelijk zijn voor alle bezoekers van het park – zodat de leerkrachten en leerlingen door het park tot aan de speelplaats en de sporthal geraken, en omgekeerd.

Geen uitdaging te groot

Een project van dergelijke omvang brengt vaak uitdagingen met zich mee. En dat was hier niet anders. Zo is GBS De Leerplaneet de enige school in Limburg die gebruik maakt van geothermie – of aardwarmte: er zitten diepteboringen in de grond die ervoor zorgen dat het gebouw verwarmd en gekoeld wordt via de ondergrond. Dit maakte het bouwproces extra uitdagend.

Ondanks dat het project gebouwd werd in een periode waarin er sterke stijgingen waren van materiaalprijzen, bleef ons budgetbeheer stabiel.

 

Knap architectenbureau nodig voor uw schoolgebouw of sporthal?

Neem contact met ons op en we bekijken graag samen wat mogelijk is. Tot binnenkort!