Terug naar overzicht

Uitgeklaard: het verschil tussen een architect en interieurarchitect

14 maart 2023
verschil tussen architect en interieurarchitect

De ene is gespecialiseerd in de buitenkant van gebouwen, de andere in de binnenkant. Dat is wat velen denken dat hét verschil is tussen een architect en interieurarchitect. Maar er valt nog veel meer over te vertellen. We klaren het graag voor u uit.

 

Het grootste verschil tussen een architect en interieurarchitect

Er bestaat al lange tijd verwarring over welk van deze 2 u nu precies wanneer moet inschakelen. Laat ons beginnen met het grootste verschil tussen een architect en interieurarchitect: een architect is een allrounder en een interieurarchitect heeft een specialisatie. We lichten het hieronder even toe.

 

Wat zijn de belangrijkste taken van een architect?

Het takenpakket van de architect wordt vaak onderschat en is diverser dan u denkt. Zo heeft hij met z’n helikopterview een centrale rol in het volledige bouwproces en volgt hij alles van de eerste tot de laatste stap op. Denk hierbij aan ontwerp, vergunning, aanbesteding, opvolging, coördinatie, … Hij is hét centrale aanspreekpunt tijdens het bouwproces.

Een architect is voor een stuk ook interieurarchitect: hij ondersteunt de opdrachtgever bij het kiezen van het juiste afwerkingsmateriaal zoals vloeren, binnenschrijnwerk, maatmeubilair en schilderwerk. Een andere belangrijke taak van de architect is dat hij het dossier voor de stedenbouwkundige vergunning voor een nieuwbouwproject of renovatie mag indienen.

 

Wat doet een interieurarchitect?

Een interieurarchitect denkt na over de functionaliteiten op kleine schaal en doet ook veel meer dan u op het eerste gezicht zou denken. Een interieurarchitect geeft – zoals de naam al verraadt – vorm aan het interieur door de visie van de opdrachtgever om te zetten in stoffen, meubilair en materialen. Dat gaat van soorten gordijnen, verlichting en vloer tot bepaalde technische specificaties, zoals de positie van stopcontacten, sturingen …

Kortom, een interieurarchitect is specialist in het vertalen van een look & feel voor het interieur. Skills waarover een goede architect ook zou moeten beschikken.

 

Is er een verschil tussen een interieurarchitect en interieurstylist?

Naast een architect en interieurarchitect, is er ook de interieurstylist. Een groot verschil met de interieurarchitect is dat u voor stylist vaak geen specifiek diploma nodig heeft. Een interieurstylist staat kortgezegd eerder in voor advies over kleur, meubels en bepaalde stoffen. Maar ook voor decoratie zoals kussens, tafels en muurversiering. Hij heeft eerder een adviserende rol in plaats van een bepaalde bevoegdheid.

 

CLVR biedt u de nodige expertise op alle vlakken

Bij CLVR hebben we zowel architecten met kennis van interieurvormgeving in huis als een interieurarchitecte die specifiek kan worden ingezet. Onze knappe koppen denken mee vanaf het eerste ontwerp tot de laatste stoel. We zorgen ervoor dat de uitstraling en look & feel zowel aan de binnen- als buitenkant van uw gebouw aansluit bij uw identiteit. Contacteer ons gerust voor meer info, wij bespreken graag wat we voor u kunnen betekenen.