Terug naar overzicht

“Het proactieve meedenken van CLVR bespaarde ons heel wat kosten tijdens het bouwtraject”

20 november 2023

Na bijna 30 jaar te hebben doorgebracht in hun voormalige vestiging was voor ICT- en communicatiepartner Essec Group de tijd meer dan rijp om nieuwe oorden op te zoeken. Het team van CLVR zette zich achter de tekentafel om de reeds heldere ideeën van Essec-CEO Luc Achten verder vorm te geven. Met CLVR-architecte Dorien als leading lady.

Van schets op ruitjespapier tot futureproof ontwerp

CEO Luc Achten zag zijn bedrijf doorheen de jaren groeien en veranderen, net als de maatschappij rondom hem. Van een eigentijdse en comfortabele werkplek was anno 2023 al lang geen sprake meer.

“Op drie decennia tijd hebben we drie keer bijgebouwd, met alle bijhorende kosten en ongemakken van dien. Daar hebben we onze lessen uit getrokken. We besloten om te investeren in een gloednieuw kantoorgebouw en aanpalend magazijn in Tessenderlo, met drie belangrijke voorwaarden: een thuisgevoel, voldoende licht en verluchting.”

“Voor mij stond het concept van het gebouw al grotendeels vast nog voordat we met CLVR rond de tafel gingen zitten. Ik tekende het ontwerp, waar ik al lange tijd over droomde, uit op een A4-ruitjesblad en overhandigde het aan Dorien, de toegewezen architecte. De absolute basis was voor mij functionaliteit. Geen onnodige ruimte verspillen aan leidingen, technieken of te grote circulatieruimtes, geen receptie van 200 vierkante meter groot met een 10 meter hoog plafond. Die ruimte moest zo optimaal mogelijk naar mijn medewerkers gaan.”

“Dat resulteerde in een ontwerp waarin elk van de vier bouwlagen als stand-alonesysteem is opgevat. Enkel het HVAC-systeem loopt over de verschillende verdiepingen heen, de rest van het gebouw kan je perfect naar wens herinvullen op eender welk moment. De verschillende ruimtes zijn zelfs zo functioneel ontworpen dat we nog tot 20 à 30% kunnen groeien, zonder dat we onze huidige bovenverdieping hoeven aan te spreken de komende jaren.”

“Het team van CLVR zorgde voor het verdere finetunen van de gebouwindeling en breidde hier een knap verlengstuk aan vast op vlak van buitenafwerking. Het idee om te werken met meerdere terrassen, geschranke bouwlagen en bouwkundige zonwering heeft alleen maar bijgedragen tot het algemene ruimte- en thuisgevoel.”

“Terecht in de bloemetjes gezet”

“Dankzij hun proactieve aanpak heeft CLVR zeker meer dan hun steentje bijgedragen aan de succesvolle realisatie van onze nieuwe thuisbasis. Zo was het van in het begin al opmerkelijk hoe gedetailleerd de architect de meetstaten opstelde en opvolgde, en hoe intensief het hele voorbereidend traject verliep. Door het voortdurend aftoetsen van potentiële uitvoeringsobstakels in hun BIM-modellen hebben we bovendien heel wat kosten weten te besparen.”

“En ook in het creatieve meedenken bewees het CLVR-team zijn grote waarde. Onder meer door de brandevacuatieroute via de terrassen in te tekenen. Hierdoor bleek een tweede, interne trappengang overbodig, wat op zijn beurt extra capaciteitswinst opleverde.”

“Bijgevolg zijn onze collega’s sinds onze verhuis naar Tessenderlo in mei 2023 alleen maar lovend over hun nieuwe werkomgeving, zowel qua ruimtegevoel als (werk)comfort. En ook het lage energieverbruik ziet er veelbelovend uit momenteel.”

“Het was dan ook vanuit het hart dat we architecte Dorien en het CLVR-team bij de opening van de nieuwe gebouwen in de bloemetjes hebben gezet. Ze bewees, ondanks haar jonge leeftijd, dat ze over heel wat potentieel beschikt en toonde hiermee meteen haar ambities als architecte. We konden ons geen betere architect wensen op dit project.”

Projectarchitect Dorien "Dorien bewees, ondanks haar jonge leeftijd, dat ze over heel wat potentieel beschikt en toonde hiermee meteen haar ambities als architecte. We konden ons geen betere architect wensen op dit project.”

Klaar om een CLVRe tandem te vormen met ons team?

Deze gloednieuwe realisatie van Essec Group in Tessenderlo is slechts een van de vele projecten waarin we onze doordachte aanpak vertaalden in een optimaal gebouwontwerp, en dit in nauwe samenspraak met de opdrachtgever.

Welk project heeft u in de steigers staan die u net anders dan uw concullega’s wenst aan te pakken? Contacteer ons voor een eerste kennismaking, wij luisteren aandachtig naar uw visie.