Terug naar overzicht

Project in de kijker: flexibel magazijn met groendak en -gevel voor Golazo

14 juli 2023
magazijn Golazo

Golazo organiseert sportevenementen op nationaal en internationaal vlak en zocht een partner voor het ontwerp van een nieuw magazijn om al hun eventmateriaal te stockeren. Zo kwamen ze bij CLVR terecht. Wij creëerden een doordacht ontwerp met een opvallende uitstraling.  

Eyecatchers: groendak en groene gevel

Het bestaande magazijn dat Golazo gebruikte op hun site werd te klein voor al hun eventmateriaal, daarom wilden ze een groter exemplaar laten bouwen. Omwille van de stedenbouwkundige voorschriften moesten we een derde van de dakoppervlakte hellend uitvoeren, waardoor dit dakdeel zichtbaar werd aan de Industrieweg. Dit hellende dak gebruikten we als opportuniteit om het imago van het bedrijf te versterken: we maakten er een groendak van, wat een échte eyecatcher werd. Dit concept trokken we door op de voorgevel zodat het gebouw als één groen geheel overkomt. Hierin verwerkten we ook het logo van Golazo.

Met het groendak refereren we naar de sportvelden waar Golazo zich vaak op bevindt. Voor de planten die de gevel bekleden, deden we beroep op het bedrijf Sempergreen, dat zowel nationaal als internationaal mooie projecten realiseert. We kozen strategisch voor diverse plantensoorten die op verschillende momenten groeien en bloeien. Ze zijn ook winterhard zodat de gevel het hele jaar door groen blijft.

Letterlijk en figuurlijk groen

De planten worden gevoed door het regenwater dat wordt opgeslagen in grote tanks. Dit wordt eerst gefilterd en dan opgepompt naar een druppeldarm die het aan de planten geeft. Dat water wordt ook gebruikt om de toiletten door te spoelen en bij de interne werking van Golazo, om bijvoorbeeld het eventmateriaal schoon te maken.

Op de resterende platte daken liggen zonnepanelen. Die voorzien het gebouw van stroom én voeden de laadpalen op de aanpalende parking. Hierdoor is het dak niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk groen.

 

Flexibiliteit met 3 delen als 1 geheel

Golazo zal nu het volledige magazijn gebruiken. Maar als het bedrijf op termijn nood heeft aan een grotere locatie willen ze het gebouw kunnen verhuren. Omdat de kans bestaat dat het magazijn te groot is om als één geheel te verhuren, zorgden we ervoor dat het gebouw opsplitsbaar is in 3 afzonderlijke delen. Zo kan elk deel apart verhuurd worden.

Elk deel kan worden afgesloten met een brandwerende sectionaalpoort. Heeft Golazo het volledige gebouw nodig? Dan staan alle poorten open. Willen ze een deel verhuren? Dan kunnen ze de poorten sluiten. Elk deel heeft zijn aparte technieken, eigen voorzieningen voor sanitair en de mogelijkheid om een kantoor in te richten.

We zorgden ook voor meer dan voldoende natuurlijke lichtinval dankzij grote raampartijen. Dat maakt de werkomgeving extra aangenaam.

Maximaal gebruik van het perceel

Voor dit project was het belangrijk om een zo groot mogelijk magazijn te ontwerpen dat de site optimaal benut.

Na het onderzoeken van de randvoorwaarden ontwierpen we een zo groot mogelijke footprint. Hierbij was de eis van de stad om alle circulatie van vrachtwagens op eigen terrein uit te voeren bepalend. Daarom voorzagen we een aparte circulatieweg naast het magazijn zodat de vrachtwagens op eigen terrein kunnen manoeuvreren, laden en lossen. Ook maximaliseerden we de afstanden tot de perceelsgrenzen waardoor het magazijn zo ver mogelijk van de weg werd gebouwd.

 

Nieuw magazijn nodig? CLVR denkt graag met u mee!

Elk gebouw heeft baat bij een doordacht concept, ook een magazijn. Bij CLVR denken we graag met u mee hoe we zo’n project optimaal kunnen realiseren en hoe we uw bedrijfsidentiteit kunnen verwerken in het ontwerp. Neem contact met ons op en we bekijken graag samen wat mogelijk is.