Terug naar overzicht

Woonproject Eksel: ontmoetingsplaats van privacy en detaillering

03 april 2024

De Ekselse dorpskern is straks een hoogwaardig woonproject rijker. Een gediversifieerd koperspubliek neemt er in mei 2024 zijn intrek in 22 appartementen die architecturaal meteen in het oog springen. Een knap totaalproject met aan de basis een gedetailleerde haalbaarheidsstudie voor de projectontwikkelaar in kwestie.

Haalbaarheidsstudie als stevige fundering

Residentiële projectontwikkeling is een samenspel tussen verschillende betrokken partijen. Iedere partij probeert daarin maximaal zijn belangen te verdedigen.

Een nietsontziende haalbaarheidsstudie is dus een must om een unaniem gedragen vertrekpunt te vinden. Niet in het minst voor de projectontwikkelaar, die met een compleet financieringsdossier naar zijn bankier kon stappen.

Dit vertrekpunt kreeg al snel een aantal duidelijke contouren:

  • 22 kwalitatieve koopappartementen met een mix van 1, 2 of 3 slaapkamers
  • 3 penthouses
  • Moderne uitstraling met een mix van zachte, natuurlijke materialen
  • Deels publieke, deels private binnentuinen
  • 36 ondergrondse parkeerplaatsen
  • Fietsstallingen

Opvallend aan het ontwerp is de U-vormige inplanting van de gebouwen in het perceel. Op deze manier wisten we heel wat groenzones bij het ontwerp te betrekken.

De architectuur van het woonproject wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals de houten gevelbekleding voor de penthouses en een zachte, witte baksteen.

Privacy als hoofdvereiste

Een van de bezorgdheden binnen dit project was een gebrek aan privacy. Een uitdaging die zich wel vaker stelt bij een gebouwontwerp op een hoekperceel. Deze potentiële zorgen veegden we echter meteen van de baan dankzij een aantal subtiele, maar doordachte ingrepen.

Zo vermeden we in de eerste plaats terrassen aan beide zijden van de binnentuin. Gekoppeld aan een minimale inkijk tussen de terrassen en de tegenoverliggende appartementen creëerden we een surplus aan privacy. Bovendien oriënteerden we ieder afzonderlijk terras zo dat de bewoners maximaal van het zonlicht kunnen genieten.

Visuele consistentie als rustgevend element

De architectuur van het woonproject wordt enerzijds gekenmerkt door een moderne uitstraling die tegelijkertijd perfect aansluit bij de dorpse architectuur van de deelgemeente Eksel. En anderzijds door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals de houten gevelbekleding voor de penthouses en een zachte, witte baksteen. Dit om de groene omgeving helemaal tot zijn recht te laten komen binnen het ontwerp.

Een subtiele twist aan deze gevelafwerking is de keuze voor verspringend metselwerk. Hiermee creëerden we extra reliëf in het gevelbeeld. Doorlopende banden in verticaal metselwerk boven iedere verdieping garanderen mee de visuele consistentie en eenheid doorheen het hele gevelontwerp. Ook de subtielere, maar toch sierlijke witte prefab betonelementen boven de ramen en onder de dakranden vervullen een verbindende rol.

Zelfs de hoogspanningscabine goten we helemaal mee in de look & feel van het ontwerp. Een claustrawand in dezelfde witte gevelsteen verhullen zowel de cabine als de daarnaast gelegen fietsenstelling op een speelse, maar tegelijkertijd architecturaal hoogstaande manier.

Hoeft het nog gezegd dat bij CLVR ieder detail telt?

Bent u ook zo’n liefhebber van de details, zonder dat het totaalplaatje uit het oog verloren wordt? En dat al vanaf die belangrijke onderhandelingen met de verschillende stakeholders en het onderzoeken van de haalbaarheid van uw bouwplannen?

Dan zijn we er zeker van dat we bij CLVR een zeer tevreden projectontwikkelaar te zien krijgen aan het eind van de rit. Benieuwd naar hoe we uw projectplannen voor u invullen? Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking en wij komen snel op uw mailtje terug.